Atacul de cord – Simptome, factori de risc si metode de diagnostic • Hiperdia.ro

Atacul de cord – Simptome, factori de risc si metode de diagnostic

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange catre inima este blocat din cauza unei acumulari de grasime, colesterol si alte substante, care formeaza o placa in arterele coronare, cele care alimenteaza inima. Placa, in cele din urma, se rupe si formeaza un cheag. Fluxul sanguin intrerupt poate afecta o parte din muschiul inimii.

Un atac de cord, denumit si infarct miocardic, poate fi fatal, insa tratamentul oferit persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, s-a imbunatatit dramatic de-a lungul anilor.

Simptomele frecvente ale unui atac de cord includ:

  • Presiune, senzatie de apasare sau durere in piept sau in brate care se pot raspandi pe gat, pe maxilar sau in spate
  • Greata, indigestie, arsuri la stomac sau dureri abdominale
  • Dificultati de respiratie
  • Transpiratie rece
  • Oboseala si ameteala brusca

Nu toate persoanele care sufera un atac de cord reactioneaza in acelasi mod sau au aceeasi severitate a simptomelor. Unele persoane au dureri usoare, in timp ce altele intampina dureri severe.

Unele atacuri de cord apar brusc, insa pentru multi apar simptome de averizare cu cateva ore, zile sau chiar saptamani in avans. Cel mai frecvent avertisment ar putea fi dat de durerea toracica recurenta care este declansata la efort si usurata prin repaos.

Daca simtiti unul dintre simptomele mentionate mai sus, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra.

 

Factorii de risc includ:

Varsta. Barbatii in varsta de 45 de ani sau mai mult si femeile peste 55 de ani sunt mai susceptibili de a avea un atac de cord.

Consumul de tutun. Acest factor de risc include atat fumatul pe timp indelungat, cat si fumatul pasiv, adica expunerea pe termen lung la fumul de tutun.

Tensiunea arteriala crescuta. In timp, tensiunea arteriala ridicata poate deteriora arterele care va alimenteaza inima. Tensiunea arteriala ridicata care apare in alte conditii, cum ar fi obezitatea, colesterolul ridicat sau diabetul, poate mari riscul unui atac de cord, de aceea este important sa va adresati medicului daca stiti ca aveti probleme cu tensiunea.

Nivelul ridicat de colesterol sau de trigliceride din sange. Un nivel ridicat al lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL) cunoscute drept colesterolul „rau” poate ingusta arterele, iar nivelul ridicat de trigliceride, un tip de grasimi din sange provenite ca urmare a dietei dumneavoastra, va poate creste si mai mult riscul de a suferi un atac de cord.

Obezitatea. Obezitatea este asociata cu niveluri ridicate ale colesterului din sange si niveluri ridicate ale trigliceridelor, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Pierzand doar 10% din greutatea corporala, puteti scadea riscul unui atac de cord.

Diabet. Persoanele care sufera de diabet si care, in acelasi timp, nu acorda atentie dietei zilnice, pot avea un risc mai ridicat de a suferi, in timp, un atac de cord.

Istoricul familial. Daca fratii, parintii sau bunicii dumneavoastra au suferit atacuri de inima timpurii (la varsta de 55 de ani pentru rudele de sex masculin si pana la varsta de 65 de ani pentru rudele de sex feminin), este posibil sa aveti un risc crescut, de aceea este important sa acordati atentie unui stil de viata sanatos.

Lipsa activitatii fizice. Persoanele inactive, care nu efectueaza exercitii fizice in mod regulat, sunt mai predispuse la cresterea nivelului de colesterol din sange si a obezitatii, ceea ce poate duce in timp la complicatii cardiace.

Stresul. Oamenii sunt diferiti, iar corpul nostru raspunde diferit la situatiile stresante. Stresul pe perioade indelungate, in combinatie cu alti factori de risc, poate determina probleme cardiace si poate conduce chiar la aparitia unui atac de cord, de aceea este important sa aveti un echilibru interior si sa acordati atentie la modul in care gestionati perioadele stresante din viata dumneavoastra.

Utilizarea ilicita de droguri. Utilizarea drogurilor, cum ar fi cocaina sau amfetaminele, poate declansa un spasm al arterelor coronare care poate conduce la aparitia unui atac de cord.

Unele afectiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul pot creste, in timp, riscul aparitiei unui atac de cord.

 

Metodele de diagnostic

Medicul dumneavoastra va va examina in timpul examenelor fizice periodice pentru identificarea factorilor de risc care pot duce la un aparitia unui atac de cord.

Daca va aflati intr-o situatie de urgenta in care prezentati simptomele unui atac de cord, medicul va verifica tensiunea arteriala, pulsul si temperatura. Veti fi conectat la un monitor, iar personalul medical va efectua mai multe teste, cum ar fi:

Electrocardiograma (ECG) – Acest prim test este efectuat pentru a diagnostica un atac de cord, inregistrand activitatea electrica a inimii prin electrozi atasati pe piele. Impulsurile sunt inregistrate ca valuri afisate pe un monitor sau imprimate pe hartie. Deoarece muschiul inimii ranit nu efectueaza in mod normal impulsuri electrice, ECG poate arata daca ati suferit recent un atac de cord.

 

Analize de sange

 

Radiografie – Un X-ray va permite medicului dumneavoastra sa verifice dimensiunea inimii si a vaselor de sange si, de asemenea, sa verifice existenta lichidului in plamani.

Ecografia cardiac – Aceasta analiza va ajuta medicul dumneavoastra sa identifice daca o zona a inimii a fost deteriorata si nu functioneaza in parametri normali.

Coronarografia – Aceasta procedura de diagnostic permite verificarea cu exactitate a conditiei arterelor coronare (vasele care alimenteaza inima) si depistarea eventualelor ingustari (stenoze) care pot diminua sau stopa fluxul de sange al muschiului cardiac (ischemie) si pot determina durere toracica (angina) sau infarctul miocardic.

Ergometria. Aceasta metoda de diagnostic consta in efectuarea unei electrocardiograme (EKG) in conditii de efort, permanent monitorizat de medicul specialist cardiolog, pentru a putea evidentia afectiuni ale cordului greu detectabile in conditii de repaos.

RMN de cord. Este una dintre cele mai avansate si precise metode de diagnostic si evaluare a pacientilor suspectati sau diagnosticati cu boli cardiace sau ale aortei,  prin care medicul vizualizeaza in profunzime componentele detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor si valvelor, fara ca pacientul sa fie nevoit sa treaca prin catetetizarea cardiaca. Testul nu utilizeaza radiatii, astfel incat este ideal pentru investigatii repetate necesare pacientilor cu probleme cardiace congenitale.

 

Chestionar Satisfactie