Angiografie CT Coronariana (coronarografie non-invazivă) - Hiperdia

Angiografie CT coronariana (coronarografie non-invazivă)

Investigatia angiografie CT coronariana este folosita in zilele noastre in mod curent, la pacientii cunoscuti cu simptomatologie de boala coronariana, fiind o metoda imagistica noninvaziva efectuata pe echipamente CT multislice de ultima generatie.

Aceasta metoda permite aprecierea depozitului de calciu din arterele coronariene, prezenta stenozei de la nivelul arterei, morfologia si compozitia unei placi aterosclerotice.

Etiologia principala a bolii coronariene este data de placile aterosclerotice. Analiza morfologiei placii aterosclerotice este foarte importanta pentru a putea pune in evidenta eventualele placi vulnerabile, cu scopul de a se lua masuri terapeutice cat mai rapide in evitarea unor evenimente ischemice (infarctul) sau a decesului.

Angiografie CT coronariana – importanta semnului radiologic tipic „napkin ring sign”

Cerecetarile recente arata ca investigatia angiografie CT coronariana este examinarea de electie in evidentierea placilor vulnerabile. Exista un semn radiologic tipic pentru acestea, denumit „napkin ring sign”, care provine din ruptura placii aterosclerotice in interiorul arterei coronariane, cuprinzand un miez necrotic (negru), acoperit de un capac subtire de fibroaterom (alb). Acest semn se pune in evidenta urmarind artera coronariana in plan axial.

articol

Aceste leziuni sunt descrise ca placi vulnerabile, deoarece indica un risc crescut de ruptura, urmate de evenimente cardiovasculare.

Rolul investigatiei Angiografie CT coronariana in evidentierea leziunilor aterosclerotice cu risc crescut

Investigatia angiografie CT coronariana este metoda noninvaziva de electie pentru a putea face aprecieri asupra absentei, a prezentei sau asupra extensiei bolii coronariene. Studiile arata ca o investigatie angiografie CT coronariana are o sensibilitate de 95-99 % in depistarea bolii coronariene, incepand de la cele cu risc mic si intermediar, pana la cele cu risc mare.

Autor: Carmen Cionca, Hiperdia

Acest articol reprezinta un sumar al Capitolului 5 – Coronary CT Angiography and the Napkin-ring Sign Indicates High-Risk Atherosclerotic Lesions aparut in lucrarea Coronary Artery Disease – Assessment, Surgery, Prevention, ISBN 978-953-51-2206-7. Intregul capitol poate fi consultat accesand acest link

 

Adaugă un comentariu

Chestionar Satisfactie