Cancerul de prostata - RMN endorectal - Hiperdia.ro

Cancerul de prostata – RMN endorectal

Cancerul de prostata reprezinta a doua cauza de deces prin cancer, la barbatii din America de Nord si tarile Europei de Vest. Rata supravietuirii la 5 ani este de aproape 100 % daca cancerul de prostata este diagnosticat in fazele incipiente si scade la 34 % in boala metastatica.

Din punct de vedere histopatologic, 95 % sunt adenocarcinoame si sunt clasificate cu ajutorul scorului Gleason. Scorul Gleason se atribuie unui cancer prostatic pe baza aspectului microscopic al celulelor, in functie de gradul lor de diferentiere. Un cancer de prostata cu un scor Gleason ridicat este mai agresiv si are un prognostic mai negativ.

Cancerul de prostata – diagnostic

Diagnosticul cancerului de prostata are la baza tuseul rectal si determinare PSA. In caz de suspiciune de cancer, se efectuaeaza biopsie ecoghidata din cel putin sase cadrane.
La pacientii diagnosticati cu cancer de prostata, stadializarea corecta, are la baza, pe langa determinarea PSA, scorul Gleason si efectuarea investigatiei RMN endorectal.
Pozitionarea antenei endorectale in imediata vecinatate a lojei prostatice, permite obtinerea unor imagini de inalta acuratete in evaluarea structurii glandei prostatice si a formatiunilor tumorale existente.

Rolul investigatiei RMN endorectal in diagnostic si stadializare

Protocolul de examinare consta in:

  • pozitionarea antenei endorectale si efectuarea de secvente T1 axial si T2 in toate cele 3 planuri + difuzie
  • efectuarea secventelor T1 axial cu ajutorul antenei de suprafata
  • spectroscopie ce evidentiaza cresterea nivelului colinei in celulele tumorale
  • Aspectul caracteristic al formatiunii tumorale este semnal hipointens pe secventele T2. Tesutul tumoral prostatic are restrictie de difuzie raportat la tesutul normal.

Intre 70 si 80 % din adenocarcinoamele de prostata sunt localizate in zona periferica, de aici si importanta localizarii, a dimensiunii leziunii si a raporturilor ei cu capsula si cu organele viscerale adiacente.

Semnele extensiei extracapsulare ale tumorii sunt: marginile neregulate, conturul angulat, retractia capsulara, oblitearea unghiului recto-prostatic, ruperea capsulei si invazia directa a pachetului neuro-vascular si a organelor adiacente.

In concluzie, RMN-ul endorectal este examinarea de electie in evaluarea dimensiunilor, agresivitatii si extinderii tumorii in cancerul de prostata.

In prezent investigatia RMN endorectal de prostata este realizata in Romania in centrele medicale Hiperdia din Bucuresti, Cluj si Brasov.

Dr. Octavian Lebovici, Hiperdia

Adaugă un comentariu

Chestionar Satisfactie