RMN Cord - Rolul investigatiei in hipertensiune - Hiperdia.ro

RMN cord – Rolul investigatiei in evaluarea organelor afectate de hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala este o boala cronica foarte raspandita, cunoscuta ca fiind un factor de risc important cardiovascular si una dintre primele cauze de deces. In tarile dezvoltate exista un mare interes in diagnosticarea acestei boli, in determinarea cat mai precoce a cauzelor de hipertensiune dar si in evaluarea afectiunilor secundare pe care le poate produce. Hipertensiunea arteriala este clasificata in: Hipertensiune arteriala primara (esentiala) care nu are la baza o cauza medicala evidenta si hipertensiune arteriala secundara provocata de afectiuni la nivelul rinichilor, arterelor, inimii sau a sistemului endocrin. Hipertensiunea arteriala de lunga durata are efecte negative asupra mai multor organe tinta inclusiv inima, vasele, creierul, rinichii si ochii.

Ce este investigatia RMN cord?

Rezonanta magnetica cardio-vasculara (sau RMN cord) reprezinta o tehnica relativ recenta, care a cunoscut o dezvoltare foarte rapida in ultimii ani, iar in societatile dezvoltate face parte din protocolul de evaluare a pacientilor hipertensivi. Aceasta metoda permite evaluarea corecta si eficienta a organelor ce pot fi afectate de HTA dar si in detectarea cauzelor secundare ale acestei boli.

Rolul RMN cord in evaluarea organelor tinta

Inima: HTA produce modificari cardiace de tipul hipertrofiei ventriculare stangi, dilatare de atriu stang, fibroza miocardica, disfunctie sistolica si diastolica cu instalarea insuficientei cardiace. RMN cord este considerat in prezent standardul de aur in masurarea volumelor ventriculare, evaluarea masei miocardice, cu evaluarea gradului de hipertrofie miocardica si detectarea gradului de fibroza miocardica cat si in evaluarea functiei ventriculare prin masurarea fractiei de ejectie.
Vasele: Aorta si vasele periferice sunt afectate in HTA prin depunerea de placi aterosclerotice. RMN Cardio-vascular ofera informatii complete asupra anatomiei parietale vasculare, cum ar fi : anevrismul, disectia aortica, hematomul intramural dar de asemenea evalueaza si cuantifica volumul placilor ATS si determina gradul de stenoza arteriala.

Rolul RMN cord in depistarea cauzelor secundare de HTA

Boala renovasculara. Stenozele de artere renale cat si bolile renale cronice sunt cauze secundare de hipertensiune arteriala. RMN cardio-vascular evalueaza eficient stenozele de artere renale si evalueaza depunerile de placi ATS dar ofera informatii importante si asupra modificarilor organice renale.
Afectiuni ale glandelor suprarenale. Hiperaldosteronismul primar (Sindrom Conn), feocromocitomul, Sindrom Cushing pot fi cauze secundare de Hipertensiune arteriala iar examinarea prin RMN cord reprezinta o metoda eficienta in depistarea leziunilor tumorale la nivelul glandelor suprarenaliene in cadrul acestor maladii.
In cadrul centrelor medicale Hiperdia Bucuresti Elias si Hiperdia Cluj exista echipamente de ultima generatie pentru efectuarea RMN cord (aparat de 1.5 Tesla, cu gradienti si software dedicat pentru examinarile de cord si vase) ce include un pachet complet de: RMN cord, Angio RMN aorta toraco-abdominala si RMN renovascular + glande suprarenale ce permite o evaluare eficienta si atractiva a pacientilor diagnosticati cu HTA.

Adaugă un comentariu

Chestionar Satisfactie