RMN sân - rolul investigatiei in cancerul de sân • Hiperdia.ro

RMN sân – rolul investigatiei in cancerul de sân

RMN sân sau Imagistica prin rezonanţa magnetică (IRM) a sânului este o examinare utilizată pentru a detecta anomalii in structura sânului, anomalii ce pot indica prezenta cancerului de sân.

În prezent, în România, sunt depistate anual peste 10.000 de paciente în stadii avansate ale cancerului mamar, aceasta reprezentând principala cauză de deces la femeile cu vârsta de peste 40 ani. Din aceste motive ar trebui să se pună mai mult accent pe depistarea precoce a cancerului mamar.

Cand este recomandata investigatia RMN san?

RMN san este o metodă imagistică sigură, neinvazivă modernă, care nu presupune iradiere şi care poate fi folosită în investigarea sânului, ca o metodă de diagnosticare complementara procedurilor uzuale principale cum ar fi mamografia şi ecografia și care oferă informații suplimentare în situații precum:

  • Examinarea preventivă a pacientelor tinere cu risc de cancer mamar (istoric familial puternic de cancer mamar sau ovarian)
  • Se suspicionează o ruptură a unui implant mamar
  • Prezența unei scurgeri mamare suspecte
  • Pe un țesut mamar foarte dens, la care mamografia nu poate detecta un cancer de san
  • Un istoric cu modificări precanceroase mamare – cum ar fi hiperplazia atipica sau carcinom lobular in situ
  • La pacientele unde exista suspiciunea de recidivă tumorală
  • In stadializarea tumorilor multiloculare

Deși examinarea prin rezonanţă magnetică a sânului nu este examinarea de primă intenţie în investigarea sânului, cu ajutorul ei se pot evalua, monitoriza şi stadializa cancerul de sân şi alte afecţiuni mamare care prin alte metode imagistice nu se pot decela. Această nouă metodă de investigare a sânului este inclusă în anumite protocoale de screening, deoarece şi-a dovedit utilitatea în depistarea precoce a cancerului de sân.

Cum se efectueaza investigatia RMN san?

Investigaţia se efectuează în zilele 7-14 ale ciclului menstrual, când sânul are un conţinut mai mic de apă şi când glanda mamară este mai puţin densă. Examinarea durează aproximativ 30 minute. Examinarea se face obligatoriu cu substanţă de contrast.

Examinarea IRM captează numeroase imagini ale sânului (aprox. 1500), acesta fiind “feliat” imagistic din milimetru in milimetru. Imaginile sunt ulterior prelucrate folosindu-se un soft special petru obținerea unor imagini detaliate. Pe imaginile astfel obținute se pot depista și caracteriza leziuni mai mari de 5mm. În funcţie de modul de captare a substanţei de contrast, se poate spune de ce natură este leziunea respectivă, benignă sau malignă.

În cazul pacientelor cu implanturi mamare, rezonanţa magnetică este singura examinare care permite aprecierea corectă și completă a integrităţii implantului de silicon. Pentru acest tip de investigații NU este necesară administrarea substanţei de contrast.

Noile metode imagistice prin rezonanță magnetică permit aşadar un diagnostic prompt şi cât mai exact, într-un timp scurt, care pot duce la o conduită medicală rapidă şi adecvată. Afecţiunile care sunt depistate in stadii precoce, cresc şansa de vindecare şi de supravieţuire.

 

Adaugă un comentariu

Chestionar Satisfactie