Testul RT-PCR pentru diagnosticarea Covid-19 • Hiperdia.ro

Testul RT-PCR pentru diagnosticarea Covid-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca diagnosticul infecției COVID-19 să se facă prin metoda Real Time PCR (RT-PCR), evidențiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral.

Prin acest test, se prelevează probe provenind din tractul respirator superior (exsudat nazofaringian și faringian). Din aceste probe se realizeză, apoi, identificarea virală prin metoda RT-PCR. Proba se consideră pozitivă dacă se detectează cel puțin două secvențe țintă ale genomului viral SARS-CoV-2, dintre care cel puțin una să fie specifică SARS-CoV-2, utilizând un test RT-PCR validat.

Test PCR diagnostic Covid19

Testarea RT-PCR se recomandă următoarelor categorii de persoane:

 • Persoanelor asimptomatice în vederea reluării activității profesionale la locul de muncă;
 • Persoanelor asimptomatice în vederea deplasării în afara țării în interes personal sau profesional;
 • Persoanelor care au intrat în legătură cu cazuri confirmate;
 • Pacienților (asimptomatici) înainte de procedura de transplant și donatorilor de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienților cu transplant de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la interval de 24 de ore;
 • Pacienților asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, înainte de internare în spital – 2 teste la interval de 24 de ore;
 • Pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie/radioterapie – de 2 ori pe lună și înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive;
 • Pacienților hemodializați;
 • Gravidelor asimptomatice care au avut contact apropiat cu un caz confirmat;
 • Personalului medico-sanitar asimptomatic care a avut contact direct cu caz confirmat, în a 6-a / 7-a zi de la ultimul contact posibil infectant;
 • Persoanelor care prin natura activității profesionale desfășurate sunt mai frecvent expuse la agenții infecțiosi.

Cum decurge testarea RT-PCR?

Vor fi recoltate tampoane de exsudat nazofaringian și faringian, conform procedurilor standard, apoi vor fi descărcate în recipient cu mediu de transport care să asigure viabilitatea virusurilor.

Exsudatul nazofaringian – Vi se va solicita să tușiți pentru a mobiliza secrețiile către faringele posterior și să înclinați spre spate capul într-un unghi de aproximativ 70 de grade. Tamponul se introduce cu grijă în narină si se coboară pe planșeul inferior al acesteia până când se ajunge în nazofaringe. Tamponul se răsucește de 2-3 ori, după care se extrage ușor. În timpul acestei operațiuni puteți simți o anumită presiune sau disconfort.

Exsudatul faringian – Se prelevă înainte sau după 4 ore de la toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide. Personalul medical vă va solicita să vă așezați pe scaun cu faţa spre sursa de lumină, gâtul în uşoară extensie şi ceafa sprijinită de spătar sau perete. Se deprimă baza limbii cu apăsătorul şi, în timp ce pacientul pronunţă vocala “a”, se şterg ferm cu tamponul amigdalele şi peretele posterior al faringelui. Atât la introducerea, cât şi la scoaterea tamponului, se evită atingerea bazei limbii şi a palatului moale.

Ambele tampoane – nazofaringian si orofaringian – se vor introduce în același recipient cu mediu de transport.

 

Interpretarea rezultatelor

 • Un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.
 • Un rezultat nedetectabil (negativ) indică absența în proba analizată a SARS-COV-2. Cu toate acestea, nu poate fi exclusă prezența unei infecții cu noul coronavirus, având in vedere faptul că rezultatul RT-PCR poate fi influențat atât de stadiul infecției, cât și de calitatea specimenului recoltat.
 • Un rezultat repetat declarat invalid (absența amplificării controlului intern), determinat cel mai probabil de o inhibiție a reacției RT-PCR, impune repetarea testului pe o nouă probă.

Test RT-PCR diagnostic Covid-19

Prețul unui Test RT-PCR și Eliberarea rezultatelor

Prețul unui Test RT-PCR este de 390 RON.

 

Timpul de eliberare a rezultatelor este de  48-72 de ore lucrătoare de la  momentul recoltării.

Testul este disponibil pentru recoltare în centrele Affidea, Sanmed și Hiperdia menționate mai jos și se efectuează doar în baza unei programări.

 

Affidea Fundeni – 021.9338

Hiperdia Galați – 0236.325.507

Hiperdia Brașov – 0268.405.300

Hiperdia București-Olteniței (Piața Sudului) – 021.302.11.60

Sanmed Râmnicu Vâlcea – 0350.401.830 / 0744.509.097

 

Test Real Time PCR in reteaua Affidea - Hiperdia

Raportarea rezultatelor

Potrivit Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), după validarea rezultatelor testului pentru COVID-19 prin RT-PCR, laboratorul de analize medicale este obligat să raporteze imediat buletinele de analiză cu rezultatele validate, semnate și parafate, scanate, pe e-mail, către Direcția de Sănătate Publică (DSP) din județul de domiciliu al pacientului și către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), indiferent de rezultat: pozitiv sau negativ.

 

Siguranța ta și a personalului medical este prioritatea noastră!

Personalul responsabil cu recoltarea probelor biologice poartă echipament de protecție personală adecvat:

 • mască medicală (FFP2) care acoperă gura și nasul
 • mănuși de unică folosință
 • halat impermeabil de unică folosință, cu maneci lungi, sau combinezon impermeabil
 • vizieră / protecție pentru ochi (ochelari)
 • capelină
 • botoși
Chestionar Satisfactie